Azar Tishe is een Koerdisch-Perzische schrijver en dichter. Haar gedichten gaan veelal over liefde, de zoektocht naar jezelf en haar ervaringen als vrouw in een vreemd land. In haar gedichten hoor je de Iraanse dichttradities doorklinken. Azar Tishe publiceerde onlangs haar eerste Nederlandse gedichtenbundel Reiziger.


Belán betekent ‘ontheemd’. Deze naam is gekozen om de vluchtelingenachtergrond van de muzikanten in de naam van de band tot uitdrukking te brengen. Hun wortels en de geschiedenis van het land laten ze in hun muziek herleven.

De muziekgroep Belán bestaat uit Nariman Goran (zang en Daf) en Monir Goran (Ud en gitaar). Wat melodie betreft ontleent Belán haar nummers aan de eeuwenlange muzikale tradities die diep in de Koerdische cultuur zijn geworteld. De melodieën zijn opgebouwd uit maqam, een oosterse toonladder. Om de muziek voor westerse oren toegankelijk te maken, voegt Belán harmonie toe door middel van gitaar. Uit de warme oosterse melodieën, vermengd met westerse klanken, is een specifieke nieuwe stijl geboren: ‘soz’ dat passie betekent.

Nariman Goran is in 1964 geboren in Kirkuk. In september 1995 is hij naar Nederland gekomen. Hij heeft in Nederland voor het eerst op het podiumfestival ‘Dunya’ in Rotterdam met zijn band gezongen en vervolgens op het vluchtelingenfestival in Apeldoorn in 1997 en op de dag tegen racisme in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hij heeft op 14 maart 1997 deelgenomen aan het programma ‘Lombok kok’ van de NPS. In 1998 heeft hij in theater Kikker in Utrecht met een aantal Nederlandse muzikanten een succesvolle poging gedaan om oosterse muziek met westerse muziek te mixen. Hij heeft met Belán een cd uitgebracht en vervolgens met hen overal in Europa concerten gegeven. In 1999 tot heden actief als zanger en trad hij op het Holland Festival, Rasa Dunya festival, stadsopera tivolivredenburg en het Oerol festival . Binnenkort komt zijn vierde cd uit.

Monir Goran is geboren in 197 in Kerkuk, Koerdistan Irak. Van jongs af aan speelt hij ud (Arabische luit) en gitaar. Hij is opgegroeid met Koerdische muziek en heeft zichzelf ud en gitaar leren spelen. Hij werkte met de band ‘Al-Nagam-Asiel’ en trad regelmatig op tijdens festivals in Amman en Zerkah in Jordanië.
Monir Goran behoort tot een zeer unieke en moderne school van?ud-spelen. Zijn muziek komt uit het hart en?is gebaseerd op muzikale thema’s die afkomstig zijn uit het erfgoed van de Koerdische maqam. Door de kunst van het improviseren (taqasim)creëert hij nieuwe muzikale vormen. Hij verliet zijn land en sindsdien geeft hij concerten over de hele wereld. Monir Goran treedt niet alleen als solist op, maar maakt ook deel uit van verschillende ensembles. In Nederland is hij regelmatig opgetreden op festivals en podia zoals onder andere Rasa, Paradiso, Dunja-festival, Mondiaal-festival en voor Radio 4 .globle villag festival. Eind 2010 heef hij een cd uitgebracht voor piano, klarinet en ud: Onder een andere hemel. Zijn composities zijn een mix van westerse klanken en oosterse melodieën in minimalistische vorm. Zijn muzikale visie is gebaseerd op het tot stand brengen van een verbinding tussen verschillende culturen en het creëren van nieuwe muzikale klanken.
Meer weten over Monir: zijn verhaal, zijn website en zijn muziek.