Artiesten Sprokkelhorst overzicht 2016

De kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst wordt mogelijk gemaakt door meer dan 600 artiesten.

Officiele opening Kerstavond
Locatie 3: Overtoom 1, theaterzaal
Circus Jeroen Bosch: "De tijd der lusten"
Stacks Image 281
Stacks Image 283
Stacks Image 291

Susanna Edixhoven, speelt de dwarsfluit bij de opening.

Stacks Image 289

Leah Jacobs Choreografeert de dansers van de openingsvoorstelling

Stacks Image 301

De 12 dansers van de Utrechtse Dansacademie laten in deze voorstelling opnieuw zien wat ze kunnen. Wederom onder artistieke leiding van de IJsselsteinse Choreografe Leah Jacob

Stacks Image 303

Meet and Greet mevr. Klein Sprokkelhorst met haar chaperonne Lien

Stacks Image 345
Locatie 1: Bibliotheek de Poorter
• DARA Europe
Dit jaar is Stichting DARA Europe een goed doel tijdens de Sprokkelroute…..
Deze IJsselsteinse stichting ondersteunt de kinderen van het weeshuis Stellar Child Care Organization (SCCO), dat zich bevindt in een buitenwijk van Phnom Penh, Cambodja.
DARA Europe helpt de kinderen van SCCO door structurele financiële ondersteuning ten aanzien van veiligheid en hygiëne, gezondheidszorg, voeding, onderwijs en opvoeding. Zo kunnen we ze laten opgroeien tot gezonde, zelfstandige volwassenen met kans op een goede toekomst.
Meer over de stichting leest u op: www.dara-europe.nl
Stacks Image 326
Locatie 1: Bibliotheek de Poorter
• Boekenland, Wonderland
Boeken doen wonderen! Je kan er al je fantasie in kwijt. Als je leest geven de boeken je toverkracht.
De musicalleerlingen van Theaterstichting Kwibus belanden in verschillende verhalen. Over een ''Prins die niet kan lachen'', ''Belle en het Beest'' ''The Sound of Music'' en ''Pinokkio''. www.kwibus.nl
Stacks Image 374
Locatie 1: Bibliotheek de Poorter
• Imagine
Popkoor Elan Vleuten was de eerste Elan die Koorcompany heeft opgericht in verschillende delen van Nederland. In korte tijd is Elan Vleuten uitgegroeid tot een schitterend gemengd popkoor.
De leeftijd van de zangers en zangeressen varieert van 24 tot 72 jaar, de meeste van hen hadden nog nooit eerder gezongen en nu zingen ze prachtige meerstemmige arrangementen. Hetrepertoire van Elan Vleuten bestaat uit bekende popsongs zowel Engels als Nederlandstalig, maar ook uit ontroerde gevoelvollebewerkingen van klassieke stukken.
Gezelligheid en kwaliteit staan voorop en de muzikale leiding is in handen van dirigent André Jansen en pianiste Elena Smirnova.
Hanna sprokkelhorst
Locatie 1: Bibliotheek de Poorter
• De Sprookjescarrousel
HannaH was groepslerares basisonderwijs. Daarnaast schildert zij als zelfstandig kunstenaar en geeft diverse schildercursussen/workshops en maakte zij muurschilderingen. In de huidige periode geniet zij van de gepensioneerde status en schildert nog steeds. Ook is zij als initiatiefnemer actief betrokken bij de organisatie van Kunst in Kockengen.


Els-tellings-sprokkelhorst
Locatie 1: Bibliotheek de Poorter
• De Sprookjescarrousel
Els Tellings is vrijwilliger o.a. in de bibliotheek van
IJsselstein. Op de Sprokkelroute vertelt zij het verhaal van het zilveren kerstklokje in de Sprookjescarrousel.
Stacks Image 277
Locatie 2: Rabobank Overtoom 5
• Femme Vanille, Silent Disco
Frontvrouw Karindra Perrier is songwriter, huismus, piekeraar, een ongeduldige dromer, natuurkundige, ex-harpiste, aspirant bètawetenschapper of in elk geval wijsneus, én bovenal zangeres en componist van haar band Femme Vanille
Nieuw album, nieuwe sound. Wie Femme Vanille kent van hun debuut zal waarschijnlijk verrast zijn. Naast hun warme, dromerige sound laat de band nu ook een alternatieve, bijtende kant zien. Het stemgeluid van zangeres en componist Karindra Perrier heeft een ongepolijst karakter dat doet denken aan Fiona Apple. Rauwe melodieën, ijl in de hoogte, gruizige drums. Met deze nieuwe plaat herinnert de Utrechtse band aan de eerste albums van St. Vincent met invloeden van Patrick Watson, Feist en Regina Spektor.
Stacks Image 311
Locatie 3: Fulcotheater zaal Openingsvoorstelling
• Circus Jeroen Bosch: de tijd der lusten
Joris Moes is een enthousiast amateurspeler bij tehatergroep Kwibus en daarnaast leraar basisonderwijs. In deze openingsvoorstelling is hij de verbindend verteller. Met geksten uit Dantes Divina Commedia neemt hij ons mee op reis door een droomachtige voorstelling.
Stacks Image 307
Lamusa is een kamerkoor, opgericht begin 2006, onder leiding van dirigent Maarten van der Bijl. Het koor bestaat uit 12 mannen en 12 vrouwen.

Het repertoire van Lamusa is vooral gevarieerd: van oude muziek tot en met jazz. Het repertoire bevat werken uit de hele breedte van de koorliteratuur. Tijdens concerten zingen zij a capella, met pianobegeleiding of met ensembles van een paar instrumenten t/m een heel orkest. Afgelopen zomer bestond het kamerkoor 10 jaar. Ter ere daarvan gaven zij een groot concert met alle hoogtepunten uit de afgelopen jaren. Voor de pauze klassieke werken van oa Bach en Lauridsen, en na de pauze swingen met 'I got rythm' en 'In the Mood'. Dat is Lamusa; kleurrijk en veelzijdig!
Stacks Image 353
Locatie 4: Fulcotheater foyer
• Sprokkletime,and the living is easy
“Vier jongens van het Utrechts Conservatorium. Thijs van Gemert (contrabas), Niek Braun (drums), Prashant Samlal (gitaar) en Yerassimo Podaras (piano). Zij zullen de warme, subtiele klanken van jazzmuziek door de foyer van het Fulcotheater laten gonzen en uw muzikale oren laten prikkelen. Met een breed repertoire aan jazzstandards gaan deze heren gewoon lekker muziek maken en een uiterst relaxte stemming creëren, waar een voor u geschikt drankje zeker niet mag ontbreken!”
Stacks Image 363
Locatie 5: Fulco filmzaal, Overtoom 3
• Oh Fallada, da du hangest - Eisler Trio
Sopraan Bauwien van der Meer, gitariste Annedee Jaeger en cellist Joris van Haaften vormen sinds 2011 het Eisler Trio. Zij richten zich op muziek uit het Interbellum, en voeren eigen bewerkingen uit van muziek van onder anderen Hanns Eisler, Kurt Weill en Heitor Villa-Lobos. In dit kleine programma laten zij een dwarsdoorsnede van hun repertoire zien, dit in samenwerking met filmbeelden speciaal gemaakt voor de muziek door de mannen van East 74.

East 74: EAST74 is de naam waaronder regisseur Martijn Vorstenbosch sinds 2004 zijn Mixed media en muziektheater projecten realiseert. Hiervoor werkt hij samen met kunstenaars van zeer uiteenlopende disciplines. Voor meer informatie zie de facebook site van EAST74.Concept en uitvoering video: Martijn Vorstenbosch & Arjen Hosper.
www.eislertrio.com
Stacks Image 357
Locatie 6: Fulco Overtoomzaal, Overtoom 3 -19.00 -21.00 uur
• Een swingende kerst gewenst!
Dansschool DANSJA presenteert een vrolijke medley van verschillende kerstliedjes. De kinderen van onze musicalles, klassiek/modern, streetdance en de selecties zullen deze avond voor een gevarieerd en spetterend optreden zorgen. Dat wordt swingen!
www.dansja.nl, Facebook Dansja
Stacks Image 359
Locatie 6: Fulco Overtoomzaal, Overtoom 3
• Kersttraditie in hemelse sferen
Vrouwenkoor Amuse bestaat uit ca. 25 enthousiaste vrouwen die van een uitdaging houden.De doelstelling van ons koor is eenvoudig: samen zingen in een goede sfeer.
Amuse zingt een aantrekkelijk breed repertoire: licht klassiek, religieus, ballads, musicalsongs, Nederlandstalig en pop met pianobegeleiding en/of a capella.
Onze dirigent is Chantal Sennema en de pianobegeleiding is in handen van Sara d’Agostino. Zie ook: www.amusekoor.nl
Stacks Image 355
Locatie 7: Gemeentehuis raadzaal, Overtoom 1 - 19:00-21:00 uur
Vrouwe IJsselstein Swingt in la Befana
De enthousiaste vrouwen van Vrouwe IJsselstein Swingt zingen en vertellen tijdens de kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst het sprookje van la Befana.
Stacks Image 334
Locatie 7: Gemeentehuis raadzaal, Overtoom 1 - 21:00 - 22:30 uur
• Hou me vast
De IJsseldijk is een gezelschap van muzikale vrienden die hun liefde voor het repertoire van De Dijk graag met heel IJsselstein en verre omstreken willen delen. Speciaal voor Mevrouw Sprokkelhorst spelen ze sfeervolle ‘unplugged’-versies van hun favoriete Dijk-nummers. Zanger Hans van Doorn wordt deze avond begeleid door Ron Brouwer (gitaar), Mick Baggen (gitaar), Bart van Oortmerssen (toetsen) en Peter Bontan (percussie).
Stacks Image 341
Cunie
cunie leyerzapf
Locatie 8: Gemeentehuis foyer boven Overtoom 1
• De mannetjes
Cunie de Groot speelt een hilarische kunsthistorica, die vertelt bij de schilderijen van Hans Leijerzapf
Stacks Image 365
Locatie 9 Overtoom 1: Gemeentehuis ontvangsthal - 19:00-21:00 uur
• De muzikanten van de toekomst
Het jeugdorkest van Fanfareorkest Excelsior bestaat uit 17 enthousiaste muzikanten.
Tijdens de sprokkelavond spelen zij tussen de voorstellingen van circus Blik door. Zij spelen, heel toepasselijk, het stuk
"A Day At The Circus" van James Curnow. In dit 7-delige stuk nemen de muzikanten je mee naar een voorstelling in het circus; Hooggeëerd publiek, uw aandacht voor.........
Stacks Image 367
• Les dames de Rococo laten IJsselstein van de 18e eeuw herleven.
Deo-Datus-sprokkelhorst
Locatie 10: Nicolaasbasiliek, Nicolaasstraat 12 - 19:00 -21:00 uur
• Songs of peace
Christelijk Regionaal mannenkoor Deo Datus bestaat dit jaar 35 jaar. Deo Datus is een regionaal mannenkoor met ruim 40 leden uit IJsselstein, Vianen, Lopik, Utrecht en Nieuwegein. In 35 jaar is een groot en veelzijdig repertoire opgebouwd van circa 300 muziekstukken. Wij zingen vierstemmig zowel met begeleiding als à cappella. Jelte Veenhoven is sinds mei 2007 dirigent van het mannenkoor.
www.crmdeodatus.nl/
t JoNg sprokkelhorst
Locatie 10: Nicolaasbasiliek, Nicolaasstraat 12 - 19:00 -21:00 uur
• Songs of peace
't JoNg is een van de twee succesvolle jeugdorkesten van DE KOM. Dit orkest is toegankelijk voor jonge instrumentalisten van 12 tot en met 20 jaar die een orkestinstrument bespelen en willen leren om te musiceren in orkestverband. Het repertoire van het jeugdorkest bestaat uit klassieke muziek en bewerkingen van musical- en filmmuziek. ‘t JoNg treedt regelmatig op in en om DE KOM, oefent intensief tijdens studieweekenden en gaat om het jaar op tournee in het buitenland. WWW.DEKOM.NL
koorfoto Fulcos mannenkoor
Locatie 10: Nicolaasbasiliek, Nicolaasstraat 12 - 21:15 - 22:30 uur
• Christmassongs
Het Fulco’s Regionaal Mannenkoor opgericht in november 1989, wordt gevormd door ongeveer 65 enthousiaste mannen, die met elkaar streven het koorzingen naar een hoog kwaliteitsniveau te brengen. Het koor brengt een afwisselend repertoire ten gehore, zowel klassiek als modern, in een sfeer van onderlinge harmonie. Zij worden begeleidt door Dirigent Michel de Valk
www.fulcosmannenkoor.nl
Het paard van de kolenboer
Locatie 11: In de pastorie van de Basiliek, Nicolaasstraat 12
• De legende van Maria van Eiteren
Bart Schouten vertelt het illustere verhaal van Maria van Eiteren in origieel kostuum uit de processie
Link Bart Schouten
Olgamajeu
Locatie 12: Benschopperstraat 21
• Een schitterend isolement
Wat een object allemaal niet kan vertellen... vertelt Olga Majeau. Ze neemt je mee haar boek in.
www.olgamajeau.nl
Yko en Annelie Sprokkelhorst
Locatie 13: Benschopperstraat 23 bloembinderij
• Flowerpower
Yko Hoekstra is een veelzijdig muzikant. Hij studeerde zang en muziektherapie aan het conservatorium.
Annelie studeerde zang aan het conservatorium.
Een repertoire vol jaren ’60 en ’70 muziek, aangevuld met mooie en sfeervolle nieuwere muziek.

www.anneliefranken.nl

onbekend
Locatie 14: Benschopperstraat 25 - 19.30 - 21.00 uur
• Hartverwarmend snarenspel
Laat u zich op deze koude, donkere winteravond verwarmen door de lichte klanken van de harp van Joost Willemze. We verplaatsen ons daarvoor naar het begin van de 19e eeuw en sprokkelen al spelend en luisterend juweeltjes bij elkaar.

marianne-smit-harp-sprokkelhorst
Locatie 14: Benschopperstraat 25 - 21.00-22.30 uur
• Hartverwarmend snarenspel
Marianne Smit (1984) speelt harp sinds 1995. Vanaf 1998 startte zij onder de hoede van Erika Waardenburgbij de afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam, om daarna de vervolgopleiding tot professioneel harpiste te volgen. Marianne studeerde in 2009 Cum Laude af voor haar Masterexamen, met een onderscheiding voor haar “bijzondere artisticiteit op het gebied van de hedendaagse muziek”.
www.mariannesmit.com
Christmasnight of the Songs
Locatie 15: Kloosterstraat 11 (achterzijde Kloosterhof)
• Christmasnight of the Songs
Jong talent speelt eigen composities.
Hoetetoeters IJsselstein Sprokkelhorst
Locatie 16: Kloostertuin
• Kerstbazuinen in Kloostertuin
De Hoetetoeters brengen in de Kloostertuin al jaren, de bezoekers van de Sprokkelroute in vervoering.

Roland Faay is kerstman in de tuin bij de beroemde huisjes van de Fam. Epping
Locatie 16: Kloostertuin
• Kerstman in Kersttuin
Roland Faay is onze enige echte kerstman. Zet uzelf en uw vrienden of kinderen met de kerstman op de foto
pieternel-tils
Locatie 17: Weidstraat 2, Joris 19.30 - 21.00 uur
• Adagio en Scherzo
Pieternel Tils, Jong Viooltalent uit IJsselstein speelt:
Adagio - Mozart
Scherzo Tarantella – Wieniawski
Pianiste:Andrea Vasi.

Pieternel Tils (1999) begon op haar vijfde met vioolspelen. Ze heeft masterclasses gevolgd bij Vera Beths, Moshe Hammer, Sonja van Beek, Veselina Manikova, Emmy Verhey, Stephan Picard en Mauricio Fuks. Voor de laatstgenoemde masterclass (in Canada) ontving ze een beurs van de Joop van den Ende Foundation.
Pieternel won prijzen tijdens het Prinses Christina Concours en het Britten Viool Concours. Ze won begin 2016 de eerste prijs bij Het Nederlandse Vioolconcours, categorie Davina van Wely (14-17 jaar). In augustus 2016 werd haar de Labberté-Hoedemaker prijs toegekend van het Peter de Grote Festival.
Pieternel gaat naar school (vwo) op het Cals College in Nieuwegein.
http://www.pieterneltils.nl/
Duo Heemsbergen en van JaarsveldIMG_5306 505KB
Locatie 17: Weidstraat 2, Joris 21.00-22.30 uur
• Rhapsody in blue
Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld speelt de Rhapsody in blue van George Gershwin in een speciale bewerking voor piano en klarinet. Angélique Heemsbergen (piano) en Nicole van Jaarsveld (klarinet) laten hun versie van dit swingende meesterwerk horen. Angélique en Nicole spelen inmiddels 10 jaar samen. In de muziek die ze spelen én in hun samenwerking staan muzikaal samenspel en een gelijkwaardige rol voor piano en klarinet centraal.
www.heemsbergen.com

Locatie 18: Historisch stadhuis
• Meisje met de Zwavelstokjes
Het Film ensemble
'Een zeer exclusieve uitvoering van het welbekende sprookje 'Meisje met de Zwavelstokjes' van Hans Christian Andersen. De muziek is hiervoor is gecomponeerd door Renske van der Brug, welke geïnspireerd is op prachtige muziek van de Engelse filmcomponist Patrick Doyle.
De filmanimaties, voortkomend van tekeningen van Debbie Lavreys, zijn gemaakt door Emile de Lat. Samen met hun muzikanten zullen zij u ook dit jaar weer in vervoering brengen met hun uniek zelfgemaakte compositie. Beleef het mee!'
deklerenvandekeizer
Locatie 19: Kloosterstraat 4
• De kleren van de keizer
Het winkeltje in de Kloosterstraat nr.4 vormt het perfecte decor voor het verhaal van
'De nieuwe kleren van de Keizer'.
Dat ze echt nieuw zijn, die kleren, vertellen Jannie van Selm en Marijke Maris volgens de versie van Roald Dahl.
Het volk heeft genoeg van de wrede keizer en verzint een plan om de keizerlijke oen van de troon te stoten maar, het loopt anders want het is winter, met veel sneeuw dat jaar….
carlahuisman-sprokkelhorst
Locatie 20: kloosterstraat 5b
Een tochtje naar de hemel?
Er was eens een man, die zich zijn hele leven al had afgevraagd
hoe dat nu toch zat met de hemel en de hel.
Daar had iedereen het wel steeds over, maar bestond dat echt?
En hoe zag dat er dan uit? Was de hemel een plaats vol engelen?
En de hel een plek van vuur?

Carla Huisman houdt van vertellen en voorlezen. Dat doet ze bij projecten van diverse kunstinstellingen en bij speciale gelegenheden, zoals de Sprokkelroute in IJsselstein. Ze is drama-en schrijfdocent en houdt van (mooie) woorden.
Clachan
Locatie 21: Kloosterstraat 13
• Sfeervol Keltisch
Clachán is een ervaren Keltische folk band, bestaande uit 6 muzikanten.Clachán speelt Keltische muziek uit Ierland, Engeland, Galicië Frankrijk en Schotland. De groep treedt regelmatig op tijdens feesten,folk festivals en culturele evenementen in Nederland en België. De groep is in 2006 ontstaan en in een wisselende samenstelling uitgegroeid tot de huidige krachtige formatie.
onze website: www.clachan.nl
Met een koets op kerstavond in IJsselstein
Locatie 22 Kronenburg plantsoen
Op de kerstavond herleven tijden van weleer.

U kunt zich gratis met de koets over het Kronenburgplantsoen van kerk naar kerk laten brengen.
Een unieke beleving verzorgd door Stalhouderij Wim Hilgers uit Maarssen en aangeboden door ACE koeriers en Pouw vervoerbedrijven uit IJsselstein.

U kunt bij beide Nicolaaskerken opstappen.
Previous Chapters cocoonen met kerst
Locatie 23: Kronenburgplantsoen 42
• In previous chapters
In Previous Chapters is een Indie band uit Rotterdam.
De band bestaat uit James Richter en Anne van Laere, twee goede vrienden en beide singer-songwriter.
Met hun minimalistische sferische muziek brengen James en Anne de term ' cocooning' uit de jaren 90 helemaal terug.
https://www.facebook.com/InPreviousChaptersBand/

Locatie 24: Kronenburgplantsoen 38
• We zaaiden vergeetmijnietjes op zijn graf
Christmas-kitchen-poetry-sprokkelhorst
Locatie 25: Kronenburgplantsoen 36
• Christmas Kitchen Poetry
Kees Keukens, oud lid van de " Schakel" leest in zijn eigen keuken gedichten voor en wordt begeleidt op Key Board door zijn dochter Brechje die o.a. een aantal mooie passages speelt van Ludovico Einaudi, pianist en componist o.a. bekend is door zijn muziek uit de top film Intouchables

Locatie 26: Tent Kronenburger plantsoen
• Klanken van Koperen Engelen
In de prachtige Oude Nicolaaskerk wordt u ontvangen met klanken van Koperen Engelen. Bekende kerstklassiekers worden stemmig ten gehore gebracht en de bijbehorende tekst geprojecteerd. Het publiek kan dus haar steentje bijdragen en actief meezingen!
Stacks Image 383
Leslie Nagel: Tekening 2016
Locatie 27: Kronenburgplantsoen 9 Kasteeltoren
• Verlicht Mij
De 16e-eeuwse Kasteeltoren is voor deze tentoonstelling in gebruik als satellietlocatie en vormt een prachtig decor voor hedendaagse lichtinstallaties.
Speciaal voor deze avond zal er muziek gecomponeerd worden door geluidskunstenaar FranJan Wind. Kom en beleef de bijzonder sfeer die historie en toekomst samenbrengt
www.museumijsselstein.nl
Stacks Image 381
Locatie 28: Kronenburgplantsoen 12 J - Isselwaerde
• Chansons de Noël
Jet Stam begon op jonge leeftijd met zingen. Een grote liefde voor de chansons van Ramses Shaffy en de Ierse volksmuziek van Mary Black, brachten haar ertoe zich met overgave op het artiestenvak te storten. In 2011 won ze het Ramses Shaffy – Concours in Theater De Vest, te Alkmaar.
Guido van de Meent won in 2008 het Concours de la Chanson in de Kleine Komedie te Amsterdam. De jury, bestaande uit o.a. Liesbeth List en Tonny Eijk noemde hem het Franse lied zelf en prees zijn ‘’authenticiteit in de theatertraditie’’.
Momenteel werkt hij met Ramses ShaffyConcourswinnares Jet Stam aan een album en theatertournee met nieuwe Nederlandse chansons.
Jurn Tjoa
Locatie 29: Kronenburgplantsoen 12b
• Wonderkamermuziek
Jurn Tjoa (21 juli 1998) begon met pianoles toen hij negen jaar was. Na het zesde klas op het Utrechts Stedelijk Gymnasium gecombineerd te hebben met de vooropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, begon hij in 2016 aldaar zijn studie met Frank Peters als docent.
In januari 2014 won hijeen eerste prijs op het Prinses Christina Concours Zuid 1 in Den Bosch, en in april dat jaar won hij vervolgens een eerste prijs op de landelijke finale van dit concours. Ook via het Prinses Christina Concours geeft hij regelmatig concerten. In juni 2015 speelde hij via dit concours samen met het Rubens Quartet en gaf hij een concert in Zürich.
Stacks Image 379
Locatie 30: Kronenburgplantsoen 3 Isselwaerde recreatiezaal
• Miete
Liedjes over IJsselstein rond 1900. Spiksplinternieuwe liedjes gemaakt naar het boek “Stadje aan de IJssel” van Albert de Kuijer op initiatief van theaterstichting Kwibus. De teksten zijn geschreven door Gerard Neger en op muziek gezet door de in IJsselstein wonende Michel Mudde. De liedjes worden gezongen door de spelers uit de musical Miete. Uw kans op een voorproefje van deze nieuwe musical.

Met oa Paulien Will, Frans Walree, Gerard Veldhuizen, Sandra Scholman, Marije Zeeman, Rian Asscherman, Christiaan ten Pas, Annemarie van Brenk, Geert Ensing, Helma Zeeman, Toine van Westing…
Stacks Image 369
Stacks Image 371
Locatie 31: Kronenburgplantsoen 3 tuin
• Klinkende klokken
Bertina van Acquoij en Rudi Zijlmans van praktijk Klank en Ontspanning zijn beide klankschaalmasseur en klankwerker. Zij verzorgen klankschaalmassages, klank workshops, klankbelevingen in yogacentrums, woonzorgcentrums, bedrijven, scholen op wiselende locaties in Nederland. Hier in IJsselstein bieden zij aan de bewoners van Isselwaerde klankbelevingen en zintuigactivatie aan d.m.v. het inzetten van wereld instrumenten. Bij een klankbeleving, ook wel klankbad - klankconcert of klankontspanning, genoemd wordt je ondergedompeld in klanken van diverse akoestische instrumenten zoals oceandrum, rainstick, sjamanendrum, ratels, klankschalen, gong, duimpiano, gongdrum, stem, koshi's, shanti's De klanken en stilte van een klankbeleving zijn steeds om je heen.
www.klankenontspanning.nl


Locatie 32: remisentiehuisje
• Wonderkamer


MariekeGaymans
Locatie 33: Kronenburgplantsoen 2 Oude Nicolaaskerk
• Childpow(d)er
Kunstfotograaf Marieke Gaymans is vooral bekend van haar indrukwekkende kinderportretten. De portretten uit de geëxposeerde serie Childpow(d)er laten kinderen in hun vroege tienerjaren zien. Een belangrijke fase in hun leven waarin hun karakters zich duidelijk beginnen te manifesteren. De portretten laten zowel kwetsbaarheid als kracht zien. Kenmerkend voor Marieke Gaymans’ werk is het gebruik van verschillende technieken, in dit geval schmink en poeder, om haar portretten een extra betekenislaag te geven.
NAS_Sprokkelhorst
Locatie 33: Kronenburgplantsoen 2 Oude Nicolaaskerk - 19:30–21:00 uur
• Strings, trumpets and drums
Nieuwegein heeft een eigen Amateur Symfonieorkest: het NAS. Het orkest is opgericht door een groep enthousiaste muziekliefhebbers. Muzikanten komen uit Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Vianen en andere plaatsen uit de omgeving. Samen verzorgen we graag kleine en grote concerten; we doen mee aan lokale projecten en werken samen met landelijk bekende muzikanten. Ook maken we concertreizen naar het buitenland. Najaar 2016 speelden we de Carmina Burana in de streek Piëmonte in Italie! Heeft u ons gemist? Niet getreurd.... Juni 2017 brengen we de Carmina Burana opnieuw ten gehore in samenwerking met regionale koren. Dat wordt een groots project en u bent van harte welkom!

Voor vrouwtje Klein Sprokkelhorst spelen we een paar mooie, in de sfeer passende kerstliederen van de Russische componist Liadov.
Solist bij dit concert is de heer Jeroen de Vaal. Jeroen studeerde aan het conservatorium te Utrecht bij Eugénie Ditewig en werkte in verschillende operahuizen in binnen- en buitenland. Hij is een veelgevraagd concertzanger en regelmatig te gast bij kamermuziek concerten. Jeroen is woonachtig in IJsselstein.
http://www.nasnieuwegein.nl/
Jeroen de Vaal
sprokkelcarols
Locatie 33: Kronenburgplantsoen 2 Oude Nicolaaskerk - 21:00-22:30 uur
• SprokkelCarols
Vanaf 21.00 uur zingt het IJsselsteins Kamerkoor in de Oude Nicolaaskerk een sfeervolle collage van kerst carols in meerstemmige arrangementen door diverse componisten, waaronder bekende titels als The first Nowell, Silent Night en Hark, the herald angels sing.
Lydia Zwart Sprokkelhorst IJsselstein
Locatie 33: vanaf de Nicolaastoren Kronenburgplantsoen 2
• Kerstklokken over IJsselstein
Lydia Zwart volgt haar vader dit jaar op en speelt op het grote carillon van de Oude Nicolaaskerk
marloeswekking
Locatie 34: Kronenburgplantsoen 1
• De magie van Beethoven
Marloes Wekking speelt bij de kerstboom in dit droomhuis net alsof de fortepiano er altijd al gestaan heeft. Mozart was laaiend enthousiast over de fortepiano toen hij er zijn muziekverhalen aan componeerde.
Mozart dus vanavond. En een romantische geest. www.marloeswekkingfortepiano.nl
Stacks Image 324
Kerkstraat
• Ganzenfanfare
100 jaar terug in de tijd. Straattheater
esther-ter-horst-sprokkelhorst
Locatie 35: Kerkstraat 1
• Spiegeltje, spiegeltje……
Esther ter Horst, in het dagelijks leven leerkracht in het basisonderwijs, kruipt tijdens de kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst in de huid van de stiefmoeder van Sneeuwwitje. Hoe wordt zij weer de mooiste van het land?
ChrisBoots-middel-7035
Locatie 36: Kerkstraat 5

• Recht of averecht
"Chris Boots hield altijd al van theater. Maar sinds hij een jaar of tien geleden – veel te laat – ontdekte wat zélf spelen met je doet, was hij helemaal verkocht. Sindsdien is hij speelverslaafd.
Teksttoneel, muziek-, of locatietheater, hij is van alle markten thuis.
Stacks Image 332
Locatie 37: Kerkstraat 9
• Een mandje voor Jezus
Natuurmuseum ‘de Wielewaal’ wordt vertegenwoordigd door Sander en Marijke Rijneveld. Vanaf maart tot en met oktober geeft ons museum een schilderachtig beeld van het veenweidegebied. In de wintermaanden geven we cursussen wilgenteenvlechten. Op de Sprokkelroute laten we het oude ambacht van wilgenteenvlechten herleven.
Meer over het natuurmuseum leest u op www.museumdewielewaal.nl
IMG_4834
Locatie 38: Kerkstraat 27
• Turandot
Christa, Tom en Judith spelen een hilarische Opera Turandot in 10 minuten. Straattheater ten top tegen een prachtig Chinees decor!
prinses op de erwt
Locatie 39: Utrechtsestraat 20 Citybed
• De Prinses op de erwt
Theatergroep De Schakel vertelt al jarenlang het Sprookje dat nooit gaat vervelen en dat past op geen betere plek als deze.
Citybed zorgt opnieuw voor een koninklijk ontvangst. Heeft u misschien koninklijk bloed, test het uit met uw eigen erwt!
Alexandra Maris - sprokkelhost
Locatie 40: Utrechtsestraat 18
• Rapunzel
Alexandra Maris vertelt het verhaal van Rapunzel. Was het wel een prins die het hart van Rapunzel veroverde? Waarom zit Rapunzel dan nog steeds in de toren? En is de heks eigenlijk zo slecht als het verhaal doet vermoeden? Een eigentijdse vertelling geschikt voor alle leeftijden.
www.alexandramaris.nl
volg mij op social media
Instagram @alexandra.maris of www.facebook.com/marisforyou

Locatie 41: Utrechtsestraat 14 -19:00-2100 uur
• Moving hands
'Robert Buisman laat met swingende nummers de diversiteit en attractiviteit van het 'fingerpicking' gitaar spelen zien'
Stacks Image 392
Locatie 41: Utrechtsestraat 14 - 21.00-22.30 uur
• Connecting Spanish music
The Guitar connection is het gitaarduo opgezet door Ger Oosterhaven en Daniël Antonie.
Beide afkomstig van het Conservatorium van Amsterdam waar ze klassiek gitaar hebben gestudeerd bij Lex Eisenhardt. The Guitar Connection staat voor de muzikale connectie tussen twee jonge jongens uit Utrecht en het publiek, een mix van stijlen en hoogstaand gitaarwerk.
www.theguitarconnection.nl
Adriaan Koenders Goochelaar Kerstavond IJsselstein
Locatie 42: Utrechtsestraat 7a
• Floating lights
Adriaan Koenders, 21 jaar oud komt uit Breda. Zijn geliefde oma uit IJsselstein heeft hem echter gecontracteerd voor de kerstavond!
Hij studeert Natuurkunde in Eindhoven. Een van zijn hobby's is goochelen en daar is hij heel goed in. Een spannende en flitsende goochelshow.
https://nl-nl.facebook.com/adriaan.koenders
Stacks Image 328
Locatie 43: Utrechtsestraat 7
• Een goede buur..
Locatie 44: Utrechtsestraat 5b
• VOORSTELLING VERVALT!!
Mozart_reed3_4
Locatie 45: Utrechtsestraat 6a
• Mozart Divertimento no. 4
Bezetting: klarinettrio (Belén Kerkhoven - klarinet, Harald Tepper - klarinet, David Mulder - klarinet)

Divertimento no. 4 van Mozart werd oorspronkelijk geschreven voor drie bassethoorns, een lid van de klarinet familie waar Mozart veel muziek voor gecomponeerd heeft. Geruchten gaan dat dit instrument het 'lievelingsinstrument' van Mozart was! Dit klarinettrio speelt een bewerking van dit stuk voor drie bes klarinetten.
KingsStrings
Locatie 46: brandspuithuisje Ijsselstraat 1
• KingsStrings
Meerten Huisman speelt op de luit late renaissance muziek uit Engeland en Spanje. Deze muziek stamt uit de tijd rond de bouw van het brandspuithuisje in 1622.
Mensen kunnen lekker naar de muziek komen luisteren. Dit onder het genot van een verwarmende Indische bruine bonen soep naar familie recept ( sop brenebon )en een lekker drankje. Uw gastvrouw is ook Hanneke Apon
antoinette-kroon-sprokkelhorst
Locatie 47: IJsselstraat 9
• In het poppenhuis
“Antoinette Kroon gaat in het souterrain van het Poppenhuis museum een verhaal vertellen over ‘Het huis van Marie’, waarbij de spullen in het huis tot leven komen. Zij doet dit met gebruik van een poppenhuis, verrassend van taal en verhaal.
meisje_met-de-zwavelstokjes-sprokkelhorst
Locatie 48: IJsselstraat 16

• Het meisje met de zwavelstokjes
Marja Hanko weet het publiek op originele wijze tot tranen te roeren, met het mooi verhaal van Hans Christiaan Andersen. Maar voegt er iets verrassende eigentijds aan toe. Je kunt er niet omheen.
la befana-sprokkelhorst
Locatie 49: IJsselstraat 19
• La befana
Margreet Brouwer is In 't dagelijkse leven werkzaam op een notariskantoor en verantwoordelijk voor de overdrachten van bestaande woningen en hypotheken.
Na 20 jaar in een koor gezongen te hebben, zingt ze nu in het kwartet Late Quartet en solo met begeleiding van een pianist. Als La Befana zal ze niet zingen, maar een betoverend kerstverhaal vertellen.
Locatie 50: IJsselstraat 26
• Summer sweetness
roleks-close-to-you-sprokkelhorst
Locatie 51: IJsselstraat 37
• Close to you
Roleks speelt popmuziek uit de jaren 70 tot op heden. Roleks brengt een veelzijdig repertoire van E.L.O. , Steely Dan, Supertramp ,Santana etc. tot The Carpenters.
De ervaren muzikanten waren in het verleden en zijn nu nog steeds te vinden in het professionele pop-circuit. Een unieke kans voor u!
Chantal Vogels zang
Ron Kuster - Gitaar
Paul Dijstra - Gitaar
Erik van Duin - Slagwerk
Kees van Leeuwen - Basgitaar
Arie Meijdam - Toetsen

MusicweB website
midden in de winternachtsprokkelhorst orkest in de grachten
Locatie 52 Museum Ijswelvaart
• De Kleine kapitein
Theatergroep Kwibus zal de sterren van de hemel spelen met mutsen, jassen en dassen. Een voorstelling om warm van te worden!!
dezingendenonnen-sprokkelhorst
Locatie 52 Museum Yselvaert Rondvaarten
• De zingende nonnen
Wij zijn de nonnen van de orde van de heilige Schakel en zullen op de avond van vrouwtje sprokkelhorst,mooie zang ten gehore brengen.
U komt ons tegen op straat of kom met ons in hetzelfde schuitje van de Yselvaert Rondvaarten
dender-speelt-kantoorvlieg
Locatie 53: Museum IJsselstein
• Kantoorvlieg
Cartoontheater voor iedereen met fantasie en ijzersterke zenuwen.

Tussen ordners, bureaustoelen en ratelende printers stuiten twee mannen op onverwacht bezoek. Een paar glimmende oogjes loeren uit een propje papier, harige pootjes rennen over het bureau.
De kantoormannen gaan de strijd aan met hun grimmige visite, maar raken hun zelfbeheersing en stropdassen volledig kwijt.
Spelend, vliegend en vallend nemen de mannen van Dender je mee in hun ter plekke getekend universum. Kom kijken naar deze krachtmeting tussen mens en beest, met live cartoongeluiden en een snerpende elektrische gitaar, en laat je verrassen door de kracht van het kleine.

Jasper van der Heijden, Ronald Wolthuis en Joost Halenbeek vormen theatergroep Dender.
Ze maken fysiek cartoontheater waarin de verwondering over dit leven tot aanstekelijk absurdisme leidt. ​
www.tgdender.nl


Turkish-Delight
Locatie 53: Museum IJsselstein
• Turkish Delight
Wervelend, kleurrijk, opzwepend, ingetogen, meeslepend...
De Turks Folkloristische Danstheatergroep Ozan uit Nieuwgein laat u de sfeer proeven van de rijke, culturele danstradities uit verschillende streken van Turkije. Een bruisende dansvoorstelling in prachtige kostuums.
Bob Negryn, Tulip no 37 177x120cm 2014
Locatie 53: Museum IJsselstein

• Verlicht MIJ
Eigentijds licht in de kunst
3 december – 26 februari
Museum IJsselstein
Je ziet iets schitteren, iets schijnen. Zie je licht? Eén ding is zeker, zonder licht is er niets te zien. Is licht zelf zichtbaar? Eigenlijk niet. Licht is ongrijpbaar.

Al eeuwen lang zijn kunstenaars gefascineerd door licht. Er is getracht het te evenaren in verf, het te vangen met sculpturen. Deze fascinatie voor licht zien we ook elk jaar terug als de zendmast in IJsselstein in december opgetuigd wordt met lichtjes.
Laat je in de donkere wintermaanden onderdompelen in het licht. Met Verlicht MIJ word je je bewust van de magie van licht.
foto-Marieken-sprokkelhorst
Locatie 54: Historische kruidentuin, vestingplantsoen
• Jacoba van Beieren
Mijn naam is Marieken van Nieuwpoort. Toneelspelen heeft altijd mijn liefde gehad. Daarom heb ik verschillende soorten toneel, - en kleinkunst opleidingen gevolgd. Ik heb daarbij eenfascinatie voor zowel sprookjes en geschiedenis. Daarom vind ik het nu enig om het leven van een middeleeuwse gravin in mijn verhaal bij de sprokkelroute tot leven te brengen. Mijn site: www.mariekenvannieuwpoort.nl
Stacks Image 315
Stacks Image 317
Locatie 54: Overzijde Walkade 8
• Fulco de minstreel
duo-sprakeloos-sprokkelhorst
Locatie 55: Walkade 8
• Duo Sprakeloos
Het duo Spraakloos bestaat uit 2 Brabantse amateurs die zich er op verheugen te mogen spelen op De kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst. Marieke van der Pol speelt fagot en Lyan Dommisse speelt cello. Ze hopen met deze mooie combinatie een muzikale aanvulling te leveren op deze culturele avond.
Tim_verhulst_sprokkelhorst
Pop Upp locatie 1: Havenstraat 21 Yogastudio Tanitha
• Sfeervolle dans en muziek
Jorn ten ​H​oopen - gitaar
David Wolkers - saxofoon
Hendrik ​M​ueller - contrabas
Tim Vermulst - drums
Annemarie
Locatie 56: Havenstraat 24
• I draw a line - Anne Marie Verhoeven, singer-songwriter
Songs over, van en uit het hart met een vleugje Dickens.

Locatie 57: Havenstraat 29
• Navidad Flamenco - Arturo
Het duo Erminia Fernández Córdoba en Arturo Ramón staat voor flamenco van hoge kwaliteit. Niet alleen kenmerken hun optredens zich door genuanceerde muziek en explosieve ritmische expressiviteit, maar ook weet Erminia met haar prachtige stemgeluid het publiek altijd te beroeren.
www.erminia.nl
www.arturoramon.com
Foto: Lorena Morales Álvarez
Stacks Image 396
Stacks Image 398
Locatie 58: Havenstraat 55
• Beleef de magie
Hey Daar! Mijn naam is Mel@nie en ik ben een beginnende singer-songwriter. Mijn eigen liedjes zijn voornamelijk pop en luisterliedjes. Graag wil ik deze met jullie delen!
Visit my YouTube Channel
Follow me on Instagram
Like my Facebook page
Stiefzusters-sprokkelhorst
Locatie 59: Havenstraat 60
• De twee stiefzussen
'Na vorig jaar het originele gebroeders Grimm-verhaal van Roodkapje verteld te hebben, samen met twee hele leuke muzikanten, gaan we nu voor een ander (enger) origineel van de gebroeders Grimm. Wees wel gewaarschuwd, dit bekende sprookje is niet zo zoet als we deze tegenwoordig kennen! Zelfs een klein beetje macaber en misschien niet helemaal geschikt voor de allerkleinste onder ons!
Verteld door de gemene zussen Kim en Marijke van Himbergen en muzikaal begeleid door Eelco en Nicky met hun gouden keeltjes.’
www.rijkje.ink
onbekend
Locatie 60: Walkade 18 plein 19:30 -21:00 uur
• Dickens unexpected
Peppers biedt een overtuigend, swingend en zeer veelzijdig programma. Ze brengen vocaal entertainment, met sprankelende arrangementen. Met
Sprokkelhorst laat Peppers een andere kant van zich zien, "Dickens Unexpected", een optreden niet helemaal zoals u verwacht, dus laat u verrassen..
Coalsensation_1_walkade
Hoek Walkade-Walstraat
• Coal2
ligt de wonderkamer van de kunsten Coal.2
Hier herleeft de Coalsensation en de Vrijdagnagt-ethiek (1973-'80).
In deze speciale ruimte gaan kunst en leven opnieuw als een new social sculpture in elkaar op.
Voorheen underground nu bovengronds.
http://www.wimvansijl.eu/W-DOMEINEN/00_W-DOMEINEN.html
www.wimvansijl.eu
quartet
acapella
Locatie 60: Walkade 18 plein 21:00 -22:30 uur
• In de zevende hemel met:
"Cloud9", "S.P.A.M. en "Spam in the Cloud"
Ieder kind zijn eigen talent! Talent hebben we tenslotte allemaal.............!
Zo sta je aan de wieg van "iets" en groeit het uit tot een mooi kwartet.
Dat kwartet voelde zich nog niet compleet en dus vormde het zich tot een mooi octet............. vier vrouwen en vier mannen die zich in elkaars talent vinden en zich inzetten om met zijn achten uit te groeien tot een volwaardige en getalenteerde groep A Capella Performers...
Maakt u kennis met S.p.a.m. in the Cloud.

sam_rodrigues
Locatie 61: Walkade 21
• Christmas Special: A Voice & A Guitar by Sam Rodrigues
Sam Rodrigues, afkomstig uit Brazilië, is een pop muzikant die een eigen, originele mix weet te creëren tussen zijn Funk en Rock invloeden met zijn Pop gevoel voor het lied. Oude en nieuwe stijlen komen samen en zorgen voor een verfrissend geluid die niet gebonden is maar bindt. Voor zijn Christmas Special laat hij je optimaal in de kerstsfeer komen, simpelweg bewapend met een stem en een gitaar.
www.samrodrigues.com
Stacks Image 330
Locatie 62: Walkade 39
• Byzanthijnse kerstnacht
Deze mannen brengen het publiek met hun warme samenzang, naar de koude winternachten van het verre Oosten

Locatie 63: Walkade 24
blaaskwintet-ijsselstein
Locatie 63: Walkade 24
• Warme winterse klanken
Dit vijfgestreepte blaaskwintet voegt nog meer kleuren toe aan het sfeervolste atelier van IJsselstein.
Kom bij de kachel en drink een glas met ons.
mariarobles
Locatie 64: Walkade 35
• Flamenco nachten
Maria Robles zal met haar dans de emotie achter de bewegingen en de muziek laten voelen.
Dans en zang, kracht en passie. Samen komen we dichter bij de cultuur van het Zuidelijke Spanje.....

Maria Robles (Sevilla, 1975) studeerde klassiek ballet, Spaanse dans en flamenco aan het Conservatorium van Sevilla.Daarnaast volgde ze een vierjarige theateropleiding aan de hogeschool Centro Andaluz de Teatro van Sevilla. Ze geeft al meer dan vijftien jaar dansles en diverse workshops in Nederland en door heel Europa.
Naast het lesgeven treedt ze al meer dan twintig jaar op als danseres en zangeres, onder andere samen met haar zussen in flamencogroep Mala Sangre (www.malasangre.es)www.mariarobles.nl
Evolution Something Old Something New Jos Dolstra
Locatie 65: Walkade 36
• X-mas emotions
Instituut voor Dans en Beweging Jos Dolstra. Een 30 tal leerlingen van de klassieke groepen zal vanuit het bestaande ballet "Evolutie Blown by the Winds" (Something Old) een nieuwe verkorte versie dansen (Something New) en zal u daarbij meenemen op de zwoele sferen van de winterwind.
Cathelijne van Hoek op Sprokkelhorst IJsselstein
Locatie 66: Walkade 38
• Doe ik het of doe ik het niet?
Cathelijne van Hoek laat zich zien! Cathelijne van Hoek is actrice in trainingen geweest. Nu is zij moeder en administratief medewerker. De interesse in menselijk gedrag is altijd gebleven. De drang om toneel te spelen ook. Cathelijne schrijft teksten over de ongemakkelijkheden van de mens. Zelfspot wordt niet geschuwd. Lekker eerlijk en wellicht wat pijnlijk. Dat is wat zij op de planken wil brengen.

Het is zover. Vanavond gaat het dan echt gebeuren: ik treed op. Graag nodig ik u uit om getuige te zijn van mijn persoonlijke overwinning. Wat kan er nou misgaan? Niks. Helemaal niks. Toch?
meike-veenhoven-sprokkelhorst
Locatie 67: Walkade 49 19:30-21:00 uur
• Alles van waarde
Cabaretière en kleinkunstenaar Meike Veenhoven weet iedereen in het hart te raken met haar prachtige liedje over de grote en kleine dingen van het leven.
onlangs won zij de cabaretprijs van de Stad Utrecht. Een prachtige parel in het evenement.
gerry en gemma piano 4 handig
Locatie 67: Walkade 49 21:00- 22:30 uur
• Warme winteravond
Pianoduo Gerry en Gemma. Wij hebben de mooiste stukken uitgezocht voor piano 4 handig om jullie een sfeervolle, warme winteravond te bezorgen.
Locatie 68: Doelenstraat 10 (ZO MOOI ZO LEKKER)
• DJ bakplaat draait nostalgische kerstplaatjes
toverlantaarn
Locatie 69: Walkade 58
• De magische toverlantaarn
Vertelling bij de Toverlantaarns door Frans Mooij
Andrew Reynolds Sprokkelhorst IJsselstein
Locatie 70: Walkade 60
• Strings and Fire
Andrew Reynolds
Andrew is een Ierse singer songwriter met een programma met eigen liedjes en bekende covers.
Zing mee of kom lekker rustig luisteren bij de open haard!
de-gelaarsde-kat-sprokkelhorst
Locatie 71: Molen de Windotter, Walkade 73
• De gelaarsde kat
Marie Michelle Pompe laat het sprookje herleven.
Emmy intratuin sprokkelhorst
Locatie 72: Theehuisje molen Walkade 73
• Het zaadje dat wilde weten wat het worden zou
De blaadjes zijn van de bomen gevallen en de planten in de kruidentuin zijn voor een groot deel verdwenen. De aarde ziet er bijna kaal en dor uit. Het is winter. Maar onder de grond daar waar de zaden liggen te wachten op het voorjaar, daar slaapt niet iedereen. Eén zaadje is klaarwakker en over dat zaadje gaat dit verhaal.

Het zaadje dat wilde weten wat het worden zou
Een vertelling over groeien, bloeien en heldenmoed verteld door Emmy Reichgelt van Volkje Vertelt (www.volkje.nl) Marieke Dolman begeleidt haar op viool.
johndemeeuw_sprokkelhorst
Locatie 73: Molenstraat 5,7,9
• John de Meeuw
Hilbert Nijzink vertelt het verhaal van John de Meeuw, een sterk ingedikte versie van Jonathan Livingston Seagull, die liet zien hoe bevlogenheid grote hoogten bereikbaar maakt, voor zowel individu als samenleving. En dat geen regel, gewoonte, geloof of beperking je daarvan mag weerhouden.
Locatie 74: Jan van der Heydenweg 2/Woon en zorgcentrum Ewoud
• Sprokkelen in het (E)woud
H en J. Sprokkel avond 2014 Basiliek
Walkade
• Straat theater
Burgervader en Moeder Abbink Spaink Returns
* foto's op deze website zijn o.a. gemaakt zijn door Lidi Oepts-Hutter, Nienke Mensonides en Leo Manders
TOP